Parfum Concentraties

13 dec. 2023

Parfumconcentraties: Ultieme Gids

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige parfums langer meegaan dan andere? Of waarom bepaalde geuren intenser en geconcentreerder lijken? Het antwoord ligt in de verschillende parfumconcentraties. In deze gids gaan we de vijf belangrijkste parfumconcentraties verkennen: Eau Fraîche, Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum en Extrait de Parfum. We zullen duiken in hun kenmerken, verschillen en helpen je te begrijpen welke het best bij jouw voorkeuren past.
 

Kenmerken Eau Fraîche: Verfrissend

Eau Fraiche is de lichtste en meest verdunde vorm van parfum. Met een concentratie van slechts 1-3%, bevat het meer water dan geuroliën. Dit maakt Eau Fraiche een verfrissende optie voor dagelijks gebruik, vooral in warme klimaten. De geur van Eau Fraiche is subtiel en vervliegt snel, Qua intensiteit is Eau Fraiche licht en de longevity ervan is kort.

Kenmerken Eau de Cologne: Licht en Fris

Eau de Cologne, ook wel bekend als Cologne, is een klassieke parfum concentratie met een concentratie van 2-4%. Het heeft een verfrissende en levendige geur die voornamelijk bestaat uit citrusnoten. Eau de Cologne is perfect voor dagelijks gebruik en kan worden gebruikt als een verkwikkende aftershave.

Kenmerken Eau de Toilette: Populair

Eau de Toilette, beter bekend als EDT, is een andere populaire parfumconcentratie. Het bevat een lagere concentratie geuroliën in vergelijking met Eau de Parfum, meestal variërend van 5% tot 15%. Deze lagere concentratie resulteert in een lichtere en subtielere geur.

Eigenschappen van Eau de Toilette:

 • Frisheid: Eau de Toilette biedt een verfrissende en verkwikkende geur. Het is perfect voor dagelijks gebruik en kan overvloedig worden aangebracht zonder je zintuigen te overweldigen.
  • Veelzijdigheid: Eau de Toilette is geschikt voor diverse gelegenheden, waaronder werk, casual uitjes of dagactiviteiten. Het lichtere geurprofiel maakt het veelzijdiger en minder kans om anderen te storen.
   • Betaalbaarheid: In vergelijking met Eau de Parfum en Extrait de Parfum is Eau de Toilette over het algemeen betaalbaarder. Het biedt een goede balans tussen prijs en houdbaarheid, waardoor het een populaire keuze is voor veel parfumliefhebbers.

     

    Kenmerken Eau de Parfum: Intens

    Eau de Parfum, vaak afgekort als EDP, is een van de meest populaire parfumconcentraties. Het bevat een hogere concentratie geuroliën in vergelijking met andere concentraties, meestal variërend van 15% tot 20%. Deze hogere concentratie resulteert in een langdurigere geur die urenlang op je huid kan blijven hangen.
     

    Kenmerken Extrait de Parfum: Pure Luxe

    Extrait de Parfum, ook bekend als parfum extract of pure parfum, is de hoogste concentratie geur die beschikbaar is. Het bevat het hoogste percentage geuroliën, meestal variërend van 20% tot 40% of zelfs hoger. Deze ultra-geconcentreerde vorm van parfum biedt een intense en langdurige geurbeleving.

    Vanwege de krachtige aard van Extrait de Parfum is er slechts een kleine hoeveelheid nodig voor een impactvolle geur. Een klein beetje doet wonderen, waardoor het een waardevolle investering is ondanks de hogere prijs.
     

    EAU FRAICHE EAU DE COLOGNE EAU DE TOILETTE EAU DE PARFUM PARFUM EXTRACT
    INTENSITEIT licht matig gemiddeld hoog zeer hoog
    UREN 1-3 2-4 3-6 6-8 8-12
    GEURSPOOR intiem zwak matig groot enorm
    PRIJS  €€ €€€ €€€€€

     

    Natuurlijk is elk parfum verschillend en zijn dit basiswaarden. Elk persoon ervaart parfum op zijn op haar manier. Voor de ene zijn enkele sprays Eau de Toilette al voldoende, terwijl de ander "All-in" gaat met een Eau de Parfum of zelfs Extrait de Parfum.

    Conclusie

    Het begrijpen van de verschillende parfumconcentraties kan je helpen een weloverwogen keuze te maken bij het selecteren van je volgende geur. Of je nu de gewaagdheid van Eau de Parfum, de veelzijdigheid van Eau de Toilette, de intensiteit van Extrait de Parfum of de frisheid van Eau Fraiche of Eau de Cologne verkiest, elke concentratie biedt een unieke geurbeleving!

    Veelgestelde Vragen (FAQs)

    Kan ik Eau de Parfum als alledaagse geur gebruiken?

    Absoluut! Eau de Parfum is geschikt voor dagelijks gebruik, vooral als je geniet van een intensere en langdurigere geur.

    Zijn Eau de Toilette en Eau de Parfum hetzelfde?

    Nee, ze verschillen in concentratie en intensiteit. Eau de Toilette bevat een lagere concentratie geuroliën in vergelijking met Eau de Parfum.

    Is Extrait de Parfum de hogere prijs waard?

    Als je een sterk geconcentreerde en langdurige geur waardeert, is Extrait de Parfum de investering waard. Een klein beetje gaat een lange weg.
     

    Welke concentratie is het beste voor een gevoelige huid?

    Als je een gevoelige huid hebt, is het raadzaam om te kiezen voor Eau de Toilette of Extrait de Parfum, omdat deze een lager alcoholgehalte bevatten in vergelijking met Eau de Parfum.